סרטן השד והערמונית

חוקרים הגיעו זה מכבר למסקנה כי קיים קשר ברור בין שני הסוגים של מחלת הסרטן, הקשורים למערכת ההורמונלית של גברים ונשים כאחד. קיים קשר מובהק בין תפוצת המחלה לבין שיעור צריכת מוצרי חלב, שכמות החלבון והסידן הגבוהות שיש בהם, מעודדות את התפתחות המחלה .קיימת גם התאמה גבוהה בין צריכת מוצרים מן החי בכלל לנטייה לחלות בסרטן הערמונית. 

אצל נשים, מוצרים מן החי גורמים להקדמת הווסת הראשונה, לאיחור בהפסקת הווסת ולרמות גבוהות בדם של הורמונים נשיים (כגון אסטרוגן ופרוגסטרון) וכולסטרול. כל התופעות הללו מגדילות באופן ניכר את הסיכון ללקות בסרטן השד. מחבר מחקר סין, ט. קולין קמפבל, מזכיר, שהתרופות הנפוצות למניעת סרטן השד, נועדו להפחית את פעילות האסטרוגן; אלא שניתן למנוע מראש רמות אסטרוגן מסוכנות על-ידי תזונה צמחית. התזונה מהווה גורם מכריע גם בעניין כימיקלים (כגון דיוקסין) המעודדים את הופעת המחלה – כי 95-90% מהם נקלטים דרך מזון מן החי. קמפבל מתייחס גם לסרטן המעי הגס וסרטן פי-הטבעת, מחלות שתפוצתן תואמת באופן מובהק את שיעור צריכת הבשר מחקרים רבים ומקיפים, קושרים בין צריכת סיבים תזונתיים (הנמצאים רק בצמחים) לבין מניעת המחלה, ומחקרים נוספים מרמזים, שהמניעה נובעת משילוב של צריכת מזון צמחי מלא עם צריכת בשר נמוכה.

מחקרים מודרניים שנערכו בקרב בנות שניזונו מתזונה צמחונית (שהתבססה בעיקר על פחמימות מורכבות) ולא אכלו בשר כלל, גילו כי גיל הבשלות המינית שלהן נדחה ובנוסף, הן סבלו פחות מפצעי בגרות (אקנה).
מחקרים שנערכו באירופה ולאחר מכן גם בארה”ב הצביעו על העובדה שתזונה עשירה בחלבונים מהווה גורם מנבא אמין יותר להקדמת המחזור החודשי, בהשוואה למשקל עודף.

מחקר סין מצא, ששיעורי התחלואה בסרטן השד שנרשמו בקרב הקבוצה שאכלה בשר 4 פעמים בשבוע, היו גבוהים ב-70%, בהשוואה לקבוצה שאכלה בשר פעם בשבוע. יש לציין כי שתי הקבוצות היו שונות זו מזו רק בכמות הבשר בתזונה וצריכת הירקות הטריים הייתה כמעט זהה בקרב כל המשתתפים. שיעורי התמותה בסרטן השד עלו באופן משמעותי במקביל להגברת הצריכה של מזונות מן החי.

ומחקר זה מצא שאחרי אבחון של סרטן הערמונית השיעור של גידולים חוזרים היה פי 4 יותר גבוה אצל חולים שהמשיכו לצרוך דיאטה עשירה במזונות מן החי. ובמחקר הזה נמצאה עלייה של 34% בסיכון לחלות בסרטן הערמונית עקב צריכה של מוצרי חלב בלבד (כלומר גם צמחוניים הם בסיכון).

מחקר אחר מצא שנשים שאובחנו בסרטן השד והמשיכו לצרוך מוצרי חלב, אפילו רק מנה אחד של מוצר חלב ביום, חווה סיכון גדול יותר של 49% למות מסרטן השד וסיכון גדול יותר של 64% למות מסרטן או מחלה אחרת.

אבל גם פה שינוי בתזונה יכול להשפיע רבות:

The Journal of Urology

Department of Physiological Science, University of California

מחקרים וכתבות:

סיבים תזונתיים מורידים את הסיכון לסרטן השד

קפה מוריד את הסיכון לסרטן השד

חומצות שומן משפיעות לרעה על גידולים סרטניי

הכורכום – יילחם בסרטן השד

כורכום – לטיפול בסרטן הערמונית

ירוק ואדום – למלחמה בסרטן הערמוני

סרטן השד – איך תוכלי למנוע?

בשר אדום – מעלה את הסיכון לסרטן השד

העמוד הבא: סרטן הכבד