איכות הסביבה

לאכול חלבון מן החיי משמעותו להכביד על הסביבה. חלבון מן החי הוא תמיד חלבון מיד שנייה, ובעל החיים צרך משאבים יקרים (פי 10 עד פי 30 יותר חלבון צמחי מאשר הוא יספק, וכן כמויות אדירות של מים), מה שהופך את גידולו לאסון סביבתי.

“לפי דו”ח שפרסם ארגון המזון והחקלאות של האו”םתעשיית המזון מן החי אחראית ל-18% מכלל פליטות גזי החממה בעולם – שיעור גבוה יותר מהזיהום הנפלט מכל צורות התחבורה גם יחד. המחקר קבע כי הבקר והעופות הדחוסים במשקים מתועשים ברחבי העולם אחראים ל-37% מהפליטות העולמיות של גז המתאן – גז חממה שהיקף פליטתו אמנם נמוך מזה של פחמן דו-חמצני, אך השפעתו המזיקה גדולה פי 23. כמו כן, תעשיית הבשר אחראית על 9% מפליטות הפחמן הדו-חמצני ועל 65% מפליטות תחמוצת החנקן.” (מתוך כתבה בעיתון הארץ.)

“משק-החי אחראי לשימוש הנרחב ביותר בקרקע למטרות אנושיות, ללא מתחרים. כלל השטח המנוצל למרעה שווה-ערך ל-26% מכלל שטח האדמה שאינו מכוסה בקרחונים. בנוסף לכך, כלל השטח שמוקדש לייצור מספוא מסתכם ב-33% מן השטח הראוי לעיבוד חקלאי. לסיכום, ייצור משק-החי תופס 70% מכלל הקרקע החקלאית ו-30% מאדמת כדור-הארץ.” (מתוך כתבה מורחבת על הדו”ח באתר אנונימוס.)

משק החיי הוא גם הצרכן העולמי מס’ 1 של מי שתייה, והאחראי העיקרי להרס יערות הגשם, מה שגורם להכחדה של מינים רבים.

עניין נוסף שבדרך כלל לא מקבל מספיק תשומת לב היא השאלה לאן לפנות את הביוב של משקים אלה. לרוב הם לא עוברים סינון, אלא נשפכים לתוך הסביבה, מגיעים לתוך נחלים, ולבסוף דרך השקיה בחזרה אל השדות ואל תושבים הגרים בסמוך להם. מובן שלרוב משקים אלה ממוקמים ליד אוכלוסיות עם רמה סוציו-אקונומית נמוכה, שהם גם הנפגעים הראשונים.

ולא דיברנו על Mad Cow Disease או מחלות קשורות אליה, שהופיעו אחרי שגופות של חיות מתות עובדו למזון עבור החיות במשקים, ועדיין תופעה זאת קיימת.

מכתובת זו ניתן להוריד את דו”ח האו”ם.

העמוד הבא: פחמימות מול שומנים