נקודות עיקריות של השיעור העיוני

  • משמעות המזון: דלק לגוף, בניית הגוף ושמירה על גוף בריא
  • הבעיות של התזונה המודרנית:
    • שומן רווי וחלבון מן החייגורמים להשמנה (אחוזי שומן במוצרים מטעים)
      • הופך לשומן בגוף בקלות (עלות של 3 קלוריות ל-100 קלוריות שומן) ומגביר את התאבון
      • שומן וחלבון מן החיי גורמים לגוף לאחסן עודף קלוריות כשומן. דוגמאות:
        • הסיניים שצורכים 20% יותר קלוריות מאשר אמריקאיים, אבל נשארו רזים
        • חולדות שקיבלו מזון צמחי התנדבו לתרגילי כושר
      • סוכרת מבוגרים (סוג 2): קשר הדוק עם צריכה של שומנים רווים; ניתן לריפוי על ידי מזון צמחי
    • חלבון מן החי: גורם מס’ 1 למחלות המערב (מעלה סיכון לפי 100 לעומת טבעוני)
      • זאת ידוע מ-:
        • מחקרים אפידמיולוגיים (הכי גדול מחקר סין):
          • אחת המוקדמים היה מחקר לתמותה של ילדים בפיליפינים מסרטן הכבד:
            • התגלה שהוא נגרם מחומר מסרטן בתירס ובבוטנים
            • אבל רק ילדים ממשפחות עשירות מתו
            • התגלה הקשר בין צריכת חלבון מן החיי וסרטן
          • מחקר סין:
            • מיפוי של מקרי סרטן בסין בשנות ה-70 המוקדמות (עקב מות ראש הממשלה הסיני) הראה הבדלים של עד 1 ל-100
            • עקב כך הסכימו הסיניים לשיתוף פעולה גדול במימון אמריקאי, מחקר סין, שהוא עדיין הסקר התזונתי הגדול שנעשה אי פעם
            • ראש המחקר היה ד”ר קולין קמבל
        • ניסויים על בעלי חיים:
          • הראשונים בשנות השישים התעסקו עם סרטן הכבד, ואחרי זה עם סרטן השד
          • גילו כי כמות החלבון משמעותי עבור התפתחות של תאים סרטניים (ב-5% לא מת אף אחד, ב-20% כולם מתו)
          • החלבון שהשתמשו בו בהתחלה היה קזאין, אחרי זה חלבון דגים
          • ניסויים נעשו על חולדות ועכברים, שצורכיהם התזונתיים מאוד דומים לבני אדם
          • תוצאת הניסויים היתה תמיד זהה: חלבון מן החיי גרם התפתחות של סרטן, חלבון מן הצומח גרם לצמצומו
      • מיתוס הפרוטאין נבע מההבנה במאה ה-19 שחלבון בונה את הגוף, ואז הדעה היתה, שלא ניתן לקבל יותר מדי ממה שהוא נחשב לטוב.
        • אכילה של חלבון מן החי הפך לסמל סטטוס
      • בעיה מיוחדת עם חלב:
        • הלקטוז (סוכר חלב) מהווה אחד הגורמים העיקריים לסרטן השד, השחלות ובלוטת הערמונית, וכמו כן מחלת הפרקינסון
    • אורך החיים: מחקרים מצביעים על אורך חיים יותר ארוך לטבעונים (מחקר בקליפורניה מצאה ב-13 שנה)
  • צרכי הגוף:
    • ויטמינים: יותר בצומח
    • מינרלים: יותר בצומח
    • אנזימים: רק בצומח (אלא שאוכלים בשר נא)
    • פיטוכימיקליים: רק בצומח
    • סיבים תזונתיים: רק בצומח
    • שומנים: כדאי לצמצם כמה שיותר
    • פחמימות: כדאי כמה שיותר בכלל, ומורכבות (מלאות) בפרט
    • חלבונים: הגוף צריך פחות ממה שחשבו פעם
  • יתרון עצום למזון טבעוני על מזון מן החיי עבור גוף האדם:
    • חלבון יד ראשונה
    • שומנים לרוב בלתי רווים
    • צפיפות תזונתית גבוה (שפע ויטמינים, וכד’) ולכן מגן הכי טוב בפני מחלות סרטניות
    • כתוצאה:
      • סיבולת לב ראיה עולה (מחקר של Dr. Per-Olaf Astrand על רוכבי אופניים עם שינויי מזון כל שלושה ימים)
      • יכולות מנטליות עולות (מחקרים (בין היתר Chicago Health and Aging Project (CHAP)) הוכיחיו שירקות ופירות ובמיוחד עלים ירוקים עוזרים לשמור על יכולות קוגנטיביות).
  • עובדות פחות ידועות על מזון טבעוני:
    • “שלמות” החלבון הלא דרושה
    • קטניות ועלים ירוקים עשירות מאוד בחלבון (מעל ל-40%)
    • סיפור ה-B12, הויטמין היחיד שכדאי לקחת כתוסף
    • ברזל וסידן יש בשפע עם תזונה נכונה (קטניות, עלים ירוקים, שילוב עם ויטמין C)
    • פשתן: מקור מעולה לאומגה 3, וסיבים תזונתיים
    • סויה: א’: כן בריא; ב’: ויכוח מיותר, כי מוצרי סויה הם מעובדים
  • איכות הסביבה: לאכול מן החיי מכביד פי 50 על הסביבה:
    • צריכת מים עבור קילו אחד של חיטה: 94 ליטר.
    • צריכת מים עבור קילו אחד של בשר: 9400 ליטר (פי 100).
    • חסכון במים עבור אי אכילה של קילו בשר משתווה לחסכון בהימנעות במקלחת למשך שנה.
    • ל-“ייצור” של קילו אחד של בשר דרושים 16 קילו של תירס וסויה.
    • גידול של חלבון מן החיי דורש פי 8  עד פי 40 יותר אנרגיה עבור דלק להסעה, גז לחימום וחשמל להפעלת מכונות.
    • דו”ח של האו”ם מ-2006 קבע שגידול של חיות עבור תעשיית המזון מן החיי גורם ליותר פליטת גזי חממה מאשר הפעלת כל כלי התחבורה  בעולם ביחד.
    • מחקר של אוניברסיטת Chicago מ-2006 קבע שניתן לחסוך ביותר גזי חממה דרך הפיכת אורח החיים לטבעוני (מניעה של 1.5 טון של פליטת CO2 מאשר דרך שימוש במכונית היברידית  (חיסכון של טון CO2 אחד).
  • חשיבות של מזון נא (raw):
    • עניין האנזימים: מלאי מוגבל לגוף שלנו
    • עניין יתר הנוטריאנטים, שנהרסים בחום
    • חשיבות של נבטים בכלל, וקטניות מונבטות בפרט
    • חשיבות של עלים ירוקים
    • הסבר על שייקים ירוקים
  • יתרונות של מזון אורגני: פחות רעלים, יותר מינרליים, יותר שומר על הסביבה
  • טבעונות כדיאטה אולטימטיבית לשמירה על המשקל (“לאכול כדי לחיות”)
  • חשיבות של פעילות ספורטיבית לאורח חיים בריא וטבעונות כדיאטה הטובה עבור סוגי ספורט הדורשים סיבולת לב ריאה
  • טבעונות גם טובה לתקופה הריון (עלים ירוקים עשירים בחומצת פולית)
  • טיפים תזונתיים מעשיים:
    • הנבטה של קטניות: למה ואיך
    • צריכה מוגברת של עלים ירוקים (גם דרך שייקים ירוקים)
    • צריכה של פשתן
      מלח, סוכר וקמח לבן
      : כדאי לצמצם; להשתמש בכמה שפחות
    • ספרי תזונה: “לאכול כדי לחיות” מאת דר’ ג’ואל פורמן, “Green for Life” מאת ויקטוריה בוטנקו
  • סיכום תזונתי:
    • תזונה היא הגורם העיקרי של גוף בריא, אבל גם כן גוף חולה.
    • מזון שלם נותן יותר מאשר חלקי מזון או תוספות מזון.
    • אין שום דבר במזון מן החיי, שמזון מן הצומח לא יכול לספק יותר טוב, פרט ל-B12 (כי אנחנו שוטפים אותם החוצה).
    • הגורם הגנטי יכול לשחק תפקיד בהתפתחות של מחלות עד מקסימום 5%.

העמוד הבא: הסדנא המעשי