דהרמה וקארמה
מתוך ויקיפדיה:
“דְהַרְמַה משמעותה אמת, צדק ויושר, המציאות המוחלטת של החיים, טבע התופעות; אך גם חובה חברתית, מוסרית או דתית. מבחינה אתית פירושה הוא ‘הדרך הנכונה לחיים‘ הנובעת ממכלול חובות האדם או ‘התנהגות נאותה’ במיוחד במובן דתי או חברתי.”
כלומר, יש משמעות לדרך שלנו, ואולי יותר מאשר לתוצאה, וחלק ניכר מהדרך שלנו הוא כמובן בחירתנו מה לאכול.
ואולי קארמה קיימת? (קארמה: “מתאר מחזור מלא של יחסי סיבה-תוצאה. עקרון מרכזי הוא שהכוונה והמעשים של בן אדם (סיבה) משפיעים על העתיד של אותו בן אדם (תוצאה), כאשר מעשים טובים ישפיעו על קארמה טובה ועל האושר העתידי של הבן אדם ולהפך.”)
כלומר, בלי ספק קו מנחה של חיינו צריך להיות שהכל זמני, ואנחנו אף פעם לא יודעים מתי חיים אלה יגמרו. וכן, עדיף לעשות טוב מאשר פחות טוב.
ובהקשר של תזונה, מי שגורם לסבל ומוות של אחרים, יאבד את החיים של עצמו בהסתברות גבוה מוקדם מאשר שהיה מכבד חיים של אחרים.
(וכאן זה כנראה המקום לספר או להסביר על הקשר שלי עם דהרמה וקארמה, ויתכן זה גם הסיפור של בודהה בורגרס, שקם והמשיך לאורך זמן בגלל ההבנה שלי ששגיתי במשהו ייסודי, וחוסר היכולת שלי להתמודד עם זה גרם להתעקשותי לנסות כן לפעול נכון במשהו שהבנתי שהוא נכון.
ויתכן זאת אחת הבעיות של חיינו, להבין ולהבחין במה שנכון ולא נכון.
בודהה בורגרס באופן מובן היה נכון, אבל מה בעניין קשר זוגי, האם אנחנו אמורים להיות שלמים עם עצמנו להישאר ביחד, לייסד משפחה, ואולי לוותר חלקי על חיים אחרים, אולי יותר מעניינים?
אצלי זה לקח זמן, יותר מדי, ומתי שלבסוף התחלתי להבין מה שלא הבנתי לפני, בת זוגתי לארבע שנים היתה כבר חזק בתוך מערכת יחסים אחרת, ואני נשארתי עם תחושה של עובדן, פספוס והתחושה שפעלתי נגד עקרון ייסוד, והפרידה שאז ראיתי (או קיוויתי לראות) כזמני הפכה לקבועה, וחוסר השלמות שלי אז להתחייב רק לה, גרם לחסרים עוד יותר גדולים ומהותיים. התוצאה היתה פרויקט העיקורים ואחרי זה בודהה בורגרס, ויתכן ניסיתי למצוא מחילה מהחטא של מעשה הפרידה או לפחות לעשות מה שבטוח נכון לעשות.)
והנה מה שהיה לאחרים (רובם לפני) להגיד על קארמה וטבעונות:
Do You Believe In Karma? – Vegan American Princess
The karmic rewards of becoming a vegetarian | The Spectator
Eating for Good Karma – VegKitchen
העמוד הבא: בודהה בורגרס – נסיון סיכום