הנבטה

אחד האמצעים הטובים ביותר למען חיזוק וחיטוב הגוף, אמצעי שעדיין כמעט ולא מוכר בארצות המערב, הוא אכילה של זרעים מונבטים, שהם מקור מעולה לחלבון, מינרלים, ויטמינים, ופיטוכימיקלים (נוגדי חמצון בין היתר). סיבים תזונתיים רבים יחד עם חלבון איכותי ופחמימות מורכבות, אשר מתפרקים בגוף לאורך זמן, מבטיחים רמת אנרגיה גבוה עם עלות קלורית מינימלית.

או במילים אחרות, קטניות מונבטות נותנות לגופכם גם חלבונים וגם מינרלים (ברזל, סידן) בשפע, ולכן לכל צמחוני או טבעוני, אשר רוצה להישאר כזה לאורך זמן, כדאי ביותר להכלילן בין המזונות שהוא אוכל. (האלטרנטיבה הטובה ביותר לקטניות הם עלים ירוקים, המכילים לא פחות חלבונים ומינרלים, אבל בגלל אחוזי המים הגבוהים בהם, צריכים לאכול כמויות גדולות מאוד מהם כדי לכסות את הצרכים התזונתיים שלנו.)
מידע על הנבטה ניתן למצוא בהרבה אתרים. בעברית תמצאו כאן כתבה מתמצתת, ובאנגלית זהו האתר הגדול בנושא.

בעניין השאלה איזה קטניה להנביט, אז המטרה שלנו לאכול את הנבט חי ולכן אנחנו צריכים אותו מוכן ולכן למרות שניתן להנביט כל קטניה וזה בטוח גם יעלה את הערך התזונתי בכל מקרה, כדאי לנו להנביט בעיקר קטניות קטנות כמו עדשים, ומבין העדשים, העדשים השחורות טעימים ואחרי השראה והנבטה בטוח יהיו ללא גזים.

יש שני סוגים של עדשים שחורים, כאשר הקטנים ממש נקראים עדשי בלוגה (כי דומים לקוויאר) וניתן לקנות אותם במחיר של בין 12 ל-15 ש”ח לקילו, ויש עדשים שחורים-ירוקים שגם הם מאוד מתאימים להנבטה.

עדשים ירוקות וחומות גם ניתן להנביט, אבל כן יישארו קצת גזים בתוכם, ועדשים כתומות ניתן אמנם להנביט כל עוד שהם שלמות (אבל תשימו לב, רב רובם נמכרות חצויות), אבל תכולת העמילן הגבוה שלהם מחייבת שטיפה ממושכת, ולכן זה קצת יותר עבודה.

ומי שאוכל קטניות מבושלות, אז יחסית גם זה בריא, אבל חשוב להבין שבישול מוציא מהם (כמו מכל חומר אורגני אחר) חלק ניכר מהחלבונים והמינרלים. ויטמינים כלל לא קיימים במקור בזרע, ורק תהליך ההנבטה מייצר ומכפיל את כמותם פי כמה.

אז איך תנביטו קטניות?

כל שיטת הנבטה מבוססת על לחות. המשימה היא להחדיר את הלחות לתוך הקטניה, לתת לו דמי מחיה כמו בתוך האדמה וכך עושים את זה:

מדריך הנבטה

גלית בראלי

דברים בעלמה

Sprout People

העמוד הבא: טבעונאות