פחמימות מול שומנים

גופנו זקוק לפחמימות יותר מכל, כי הן מהוות את ה”דלק” העיקרי של המוח ושל תאי השריר שלנו. מזונות עשירים בפחמימות, הנאכלים בצורתם הטבעית, עשירים בסיבים תזונתיים חיוניים ואינם מכילים קלוריות ריקות. הם עולים לאין שיעור באיכותם על המזונות המועבדים והשומנים ועל מוצרי מזון שמקורם מן החי.

השומן מכיל כ-9 קלוריות לגרם, בעוד שהפחמימות והחלבונים מכילים כ-4 קלוריות לגרם. לכן, אם נאכל מזונות עשירים בפחמימות, כגון פירות טריים וקטניות, נוכל להרשות לעצמנו ליהנות ממנות גדולות יותר, מבלי שנצטרך לשלם על כך מחיר קלורי גבוה. תכולת הסיבים הגבוהה שבמזונות העשירים בפחמימות בלתי מעובדים גורמת לנו לתחושת שובע משופרת ולהפחתת החשק למזונות מסוימים.

למרבה הפלא, הסינים רזים יותר מהאמריקאים, למרות העובדה שהם צורכים כמות גדולה יותר של קלוריות. הצריכה הקלורית הממוצעת של הסינים לכל ק”ג של משקל גוף גבוהה ב-30% מזו של האמריקאים. הסינים צורכים כ-270 קלוריות נוספות ביום, ויחד עם זאת נהנים ממשקל גוף נמוך יותר. חשוב לציין כי צריכה קלורית מוגברת המלווה במשקל נמוך יחסית אופיינית גם לסינים אשר עוסקים בעבודה פקידותית ואינם פעילים מבחינה גופנית. בעקבות ממצאים אלה, הגיעו החוקרים למסקנה כי התופעה אינה נובעת מהבדלים בין דפוסי הפעילות הגופנית של הסינים והאמריקאים.

סביר להניח כי הסינים רזים יותר, כיוון שבניגוד לאמריקאים הם צורכים יותר פחמימות ופחות חלבונים מן החי. קלוריות שמקורן בפחמימות נוטות לגרום לפחות עלייה באחוזי השומן בגוף, בהשוואה לקלוריות שמקורן במזונות עתירי שומן, כגון שומנים ובשר, המהווים חלק נכבד מהתזונה המערבית. הנתונים מראים כי תזונה דלת שומן, האופיינית לאזורים הכפריים בסין (15% שומן בלבד, לעומת התזונה המערבית המודרנית, שבה 30%-45% מהקלוריות הן שומן), גורמת לשריפת קלוריות מוגברת, ומקשה על הגוף לאגור שומן.

גופנו יודע להפוך שומן תזונתי לשומן גוף בקלות, תוך מאמץ מינימלי של שריפת 3 קלוריות בלבד ל-100 קלוריות שומן. פחמימות, לעומת זאת, עולות לגוף בהרבה יותר – 23% נשרפים בדרך להפיכה של פחמימות לשומנים. ההבדל נובע מתאימות מולקולארית גבוהה בין שומן תזונתי לשומן גוף. לאמתו של דבר, מדענים יכולים לקחת ביופסיות מתאי השומן המאוחסנים בירכיים או במותניים שלנו ולזהות את מקורם התזונתי – שמן זית , עוף או מוצרי חלב… נוסף על כך, השומן מגביר את התיאבון. ככל שתאכלו ממנו יותר, תרצו לאכול עוד ועוד.

העמוד הבא: מוצרי חלב