מקורות מידע וספרות מומלצת

האתר המקיף בארץ בנושא טבעונות הוא www.veg.co.il מבית אנונימוס. אתר אחר מצוין, ויתכן המקיף ביותר בשפה האנגלית, הוא VegWeb.com, והוא מצטיין באוסף גדול מאוד של מתכונים טבעוניים, שהגולשים יכלו לציין את טיבם ולהוסיף את הערותיהם.

מקור מידע והשראה ממדרגה ראשונה הם הבלוגים הטבעוניים, מפני שרובם מסבירים את הכנת המנות בפירוט רב ואף בליווי של תמונות, ולכן שחזור המנה מתבצע בדרך כלל בהצלחה רבה:

  • sivfood, בלוג האוכל של סיוון מאירי מכיל מתכונים מעולים, מדריכים, הסברים, בקיצור הכל מה שצריך. מומלץ ביותר.
  • לא על החסה לבדה, בלוג טבעוני מצויין, שאמנם כנראה הפסיק לפרסם מתכונים חדשים במאי 2014, אבל עדיין מכיל פוסטים ממש מוצלחים, ותודה ענקית לנופר. בלוג למופת.
  • The Vlog, למרות שמו הוא כן בלוג בעברית, ומקור מידע טבעוני מהמדרגה הראשונה, ונטלי הולדינג פרסמה בו המון מתכונים טובים ומדריכים, אז כל הכבוד לה ותודה רבה.
  • תאבון בריא הוא אמנם לא ממש בלוג, אלא אינדקס שמרכז פרסומי מתכונים טבעוניים, כאשר תמונת המנה תופסת את מרכז הבמה (בדומה ל-tumblr). אינדקס מעולה ולגמרי מפתה, אז תודה גדולה לרעות וגידי.
  • וגם להדס מ-Pink Lady מגיע כל הקרדית, ותודה על ההשקעה. בלוג כיפי עם הרבה מתכונים.
  • Holy Cow! Recipes from a vegan kitchen הוא בלוג מאת עיתונאית הודית הגרה בארה”ב, ומצטיין גם במישור המתכונים, וגם במישור ההסברים. על פי דעה רבים זהו הבלוג עם המתכונים הטעימים והמקוריים הקיים כעת. במיוחד מועיל לאוהבי המטבח ההודי.
  • FatFree Vegan Kitchen הוא בלוג על בישול טבעוני ללא שמן או מיעוט של שמן, והוכתר כבר פעמיים כבלוג השנה על ידי מגזין VegNews.
  • The Village Vegan הוא בלוג שהוא כבר לא פעיל, מאת סטודנטית אמריקאית שלמדה חלק מלימודיה באירופה, ואספה בדרך לא מעט מתכונים מקומיים ומעניינים.
  • Vegan Yum Yum הוא בלוג ותיק שהמחברת שלו הוציאה לאחרונה גם ספר עם המתכונים של הבלוג.
  • CafeVegNews הוא הבלוג של צוות המגזין הטבעוני המוביל בעולים, ובהחלט שווה לעקוב אחריו.

ויש עוד רבים, בעצם מאות, אז עם יש לי מישהו זמן, הוא מוזמן להתעמק.

אתר עברי מצוין, הכולל ידע רב, הוא תזונא. הדגש באתר הוא על טבעונאות.

אתר מצוין באנגלית הוא www.happycow.net. באתר זה תמצאו גם מאמרים וגם את מדריך המסעדות הצמחוניות/טבעוניות הגדול בעולם.

אתר מצוין אחר באנגלית הוא www.living-foods.com, אתר המצטיין במידע בריאותי וכולל מתכונים לא מסובכים, אך מאוד מוצלחים (ובריאים).

ספרים

The China Study

ספר שהינו אבן דרך בספרות התזונתית ותורגם גם לעברית, ומומלץ בחום לקנות את הספר. ייחודו של הספר הוא במחברו, ט. קולין קמבל, שהוא אחד התזונאים הבכירים בעולם. סקירה תמצאו כאן.

לאכול כדי לחיות

ספר מעולה שתורגם ב-2006 לעברית הוא לאכול כדי לחיות מאת ד”ר ג’ואל פורמן. ד”ר פורמן מצליח גם לסכם את המחקרים שנעשו בתחום, וגם להסביר אותם בשפה מובנת לכל.
כאן תמצאו סקירה, וניתן פה לקנות את הספר. ד”ר אלישע בר-מאיר פרסם בעיתון הארץ כתבה תומכת ביותר בממצאים של ספר חשוב זה.

Candle Cafe Cookbook

ה-Candle Cafe הוא אחד מבתי קפה הטבעונים המבוססים במנהטן, ואולי המפורסם מכולם. הוא קיים בינתיים כבר בשני מקומות, ומגיש מנות טבעוניות משוכללות. יש בו גם מתכונים שכל אחד יצליח להכין, יחד עם מתכונים מורכבים למדיי, אך לא משנה מה תכינו, תוכלו להיות בטוחים שמה שיצא יהיה טעים וברמה גבוהה (בסגנון ניו יורקי).

La Dolce Vegan

La Dolce Vegan הוא ספר מצוין. שרה קריימר יודעת להסביר היטב, ורוב המתכונים ממש לא קשים לביצוע. מומלץ.

How it all Vegan

How it all Vegan גם הוא מאת שרה קריימר, הפעם יחד עם טניה ברנרד, גם הוא ספר מצוין, הכולל מתכונים שכל אחד יכול להכין, וכן לא מעט טיפים שימושיים והרבה רוח חיובית. גם ספר זה מומלץ בהחלט.

Voluptous Vegan

Voluptuous Vegan אינו מצטיין בעיצוב או ערך מוסף כלשהו, אך המתכונים ממש מוצלחים, ויש הרבה מהם.

Millenium Cookbook

‘מילניום’ היא המסעדה הטבעונית הטובה בעולם (על פי כל מביני העניין), והתבססה כבר לפני שנים רבות בסן פרנצ’יסקו. כאן כמעט כל המתכונים מורכבים מאוד, והספר מומלץ לאלה שיש להם הפנאי רב והם מחפשים אתגר. הספר השני, Artful Vegan, הוא יתכן עובר כל ספר אחר בתחכום ובקושי המנות. מומלץ רק למאותגרים או אלה שסתם רוצים לקרוא ספר יפה.

Raw Food Real World

Raw Food Real World הוא ספר על אוכל נא (לא מבושל), ומגלה לקורא את יתרונותיהם (וסודותיהם) של מטבחי ה-Raw Food. המחברים מפעילים מסעדת מזון נא ותצלומיהם מופיעים אינספור פעמים בספר (במקום המנות, וחבל), אולם, בכל זאת, הספר מצוין והכי בריא שיש. מומלץ.

Living Cuisine

Living Cuisine הוא הקלאסיקה של תחום ה-Raw Food. המחברת היא שפית נחשבת ביותר בתחום, וליקטה הרבה מאוד מתכונים המייצגים את State of the Art הנוכחי. זהו ספר בריאות לכל דבר. המתכונים עצמם מורכבים למדיי.

Vegan Vengeance

Vegan Vengeance הוא ספר טוב, הן בשל שפתו המשעשעת (למחברת שלו יש תוכנית בישול בערוץ קהילתי בניו יורק), והן בשל הטיפים לבישול השימושיים מאוד שבו. אין כאן דגש של ממש בבריאות, ולא כל המתכונים יוצאים טעימים, אך אולי זה לא המתכון אלא אנחנו. בכל מקרה, הספר מרענן ובהחלט מומלץ.

ילדים עמידים

ספר נוסף מומלץ ביותר מאת ד”ר פורמן נקרא “ילדים עמידים“, וגם הוא תורגם לעברית. הספר מסביר מדוע תזונה טבעונית מגיל אפס מגנה על הילד בפני כל המחלות ומבטיחה לו בריאות עד הזקנה. כאן תמצאו סקירה וכאן ניתן לקנות את הספר.

ירוק לחיים

ירוק לחיים מלמד על החשיבות של עלים ירוקים ומציע פתרון תזונתי טעים, קל, ומעשי, השייקים הירוקים. ספר קצר ולעניין. מומלץ בחום לקנות את הספר.

שוטי החלב

ד”ר אבני ריפא רבים ממטופליו באמירה אחת: הפסיקו לצרוך מוצרי חלב! מומלץ, וכאן ניתן לקנות את הספר.

Don’t Drink Your Milk
זהו ספר מ-1983, והיה אחד הספרים הראשונים שהעלו ספק מנומק היטב במה שנחשב כמובן מאליו אז.

Diet for a New America

 ספר זה הינו קלאסיקה מ-1987, והיה למעשה הספר הפופולרי הראשון שחיבר בין תזונה לבין מחלותינו והתנהגותנו. הספר הכה גלים בחשיפה של תעשיית משק החי המודרנית. מומלץ בחום (קיים רק באנגלית). ג’ון רובינס כתב ספרים נוספים, שגם הם הפכו לרבי מכר.

The Life Food Factor

הספר מסביר מדוע אורח חיים טבעונאי הוא בריא, ומבסס עמדה זו על כל המחקרים הידועים שנעשו אי פעם בהקשר זה. ספר קריא מאוד ומשכנע מאוד.

Vegan Diet

The Vegan Diet as Chronic Disease Prevention הוא ספר לא מתורגם, המסביר מדוע תזונה מן החי גורמת למחלות ואלו מזונות מן הצומח ימנעו מחלות המערב.

The Okinaway Way

זהו ספר על מחקר שנעשה בקרב האוכלוסיה הבריאה בעולם, שאנשיה מגיעים לגיל מופלג ומתגוררים באיים האוקינאוויים. מומלץ בהחלט. ניתן לקנות את הספר פה.

כשפילים בוכים

ספר זה חוקר את חיי הרגש של בעלי החיים, ומגיע למסקנות המתבקשות. מומלץ. כאן תמצאו סקירה, וכאן תוכלו לקנות את הספר בגרסה המקורית.

Eternal Treblinka

כל יום הוא טרבלינקה: יחסנו לבעלי חיים והשואה הוא ספר עיון משנת 2002, מאת ההיסטוריון וחוקר השואה צ’רלס פטרסון, הטוען כי היחס לבעלי החיים בידי בני האדם שימש כהשראה, כמודל וכהצדקה למעשי אלימות או זוועה שבוצעו כנגד בני אדם: מלחמות, עבדות, גזענות ומקרים של רצח עם בכלל, והשואה בפרט.

פטרסון אינו טוען לזהות בין השואה ובין היחס לבעלי החיים, אלא עורך השוואה בין נקודות הדמיון בטכנולוגיה ובגישה, ומוצא קשרים סיבתיים ביניהם. פטרסון גם אינו טוען שהרג בני אדם זהה מבחינה מוסרית להרג של חיות, או ששעבוד והרג של חיות חייב בסופו של דבר להוביל לאירועים כמו השואה.

הספר נתקבל בתגובות מעורבות. יש שראו בו קריאה נועזת לשינוי, והעלאה למרכז הדיון הציבורי של סוגיות הנדחקות בדרך כלל אל הצד, ויש שראו בו פרובוקציה וזילות השואה. טקסט זה נלקח מהסיקור בויקיפדיה.

Super Size Me

סרט מבדר ועיוני. מומלץ. בספריה הקרוב לביתכם. סקירה מאוד חיובית בעברית תמצאו כאן.

העמוד הבא: אודות