תוכן הסדנא המעשי

המטרה של השיעור מאוד פשוט, לעשות את הדברים הבסיסים ביחד, או לפחות להסביר דרך הצעדים הראשונים שלהם, איך להכין. מובן שנתקשה להספיק הכל, אבל כדאי שתכירו את הדברים הבסיסיים והמועילים לפחות, כמו הנבטה של עדשים, או יצירה של קרקר פשתן, וכמובן מוצרים שבקלי קלות ניתן להכין בבית כמו מיונז צמחי ויוגורט מקשיו למשל.

באופן מובן, לא כל מזון או מתכון יעניין אותכם, אז המטרה היא לעזור לכם להכין מה שיתכן תרצו להכין גם בהמשך. אורך הסדנה אמור להיות סביב השעה וחצי, ולא יעלה על שעתיים. לכן ננסה טלפונית לפני הסדנה לקבוע על מה נעבור ואיזה מצרכים ואיזה ציוד תצטרכו לצורך זה בבית.

 

עדשים מונבטות:

אכן הדבר הפשוט והיעיל ביותר, הרחבתי פה בעניין יתרונות נבטים אלה.

חומר גלם: עדשים שחורים, קילו יעלה בין 12 ל-16 ש”ח, אין צורך באורגני (הריסוס בקטניות כמעט ולא קיים).

הסבר מלא: הנבטה.

 

קרקר פשתן:

בריא, מזין, והסברים יש בדף הזה.

ציוד: מייבש מזון עם דפי טפלקס (דפים שמונעים הידבקות המזון) או תנור עם תבנית משטח אפייה מסיליקון (גם כן לצורך הימנעות הידבקות).

חומר גלם: פשתן (בצבע חום יספיק), כ-12 ש”ח לקילו. בנוסף כמות קטנה של רוטב סויה, בצל ושום או כל דבר אחר שתרצו בקרקרים.

 

מתכון ממיטב מתכוני בודהה בורגרס:

ואם יש צורך, אז כמובן גם נוכל לנסות להכין במהרה אחד או שניים ממתכוני בודהה בורגרס, כנראה אדע להדריך אותכם.

 

טופו בולגרי:

מסתבר שבקלות ניתן לשמור אל אריזות הטופו הפתוחה לאורך זמן, אם מכניסים את הטופו לא רק לתוך מים (שאמורים להחליף מדי יום), אלא לתוך מים מלוחים (לפחות כף מלח על ליטר מים). הטופו גם יחזיק יותר, ומקבל את המליחות של המים, ובעצם הופך למשהו דומה לגבינה בולגרית. יש שטוענים שגם המרקם משתנה, יכול להיות, בכל מקרה הטעם משתנה מאוד לא טוב.

אין צורך בייבוש של הטופו. אם כן מייבשים אז אולי כדאי להוסיף פחות מלח, כי טופו מיובש יספוג עוד יותר את המליחות.

חומר גלם: טופו קשה.

 

יוגורט קשיו:

לא חייבים לקנות, בהחלט יוצא טעים בבית. יש כמה מתכונים, אבל הפשוט ולדעתי גם המוצלח רק דורש קשיו, ומספיק הסוג הכי זול. משרים, מוציאים את המים, טוחנים עם מים, משאירים לכמה שעות בחוץ, אחרי זה יום במקרר, ויש אחלה יוגורט שיהיה טוב לפחות ל-4 ימים לפני שיהיה ניתן לדבר על חמיצות יתר.

יש כמה וריאציות של המתכון, אחד היותר מוצלחים תמצאו בבלוג Simple Vegan. (המתכון משתמש בחיידקים פרוביוטיים, שזה אכן משפר את הטעם, אבל לא חייבים להיעזר בהם, גם החיידקים שמתפתחים עקב חשיפת היוגורט לאוויר, עושים את העבודה.)

חומר גלם: קשיו, גם הסוג הזול של הקטנים ושבורים.

 

טופו מוקפץ:

זה ממש פשוט וטעים. חותכים טופו קשה לקוביות (עדיף עד סנטימטר עובי), משרים במשרה סויה (רבע סויה, שלוש רביעית מים) לפחות ל-20 דקות, ואז מקפיצים על ווק משומן, או הכי טעים, מכניסים לתוך שמן עמוק, ומטגנים לכדקה עד דקה וחצי, ולבסוף הצד החיצוני יהיה קריספי, החלק הפנימי רך, ובגלל רוטב הסויה זה יוצא טעים.

ניתן לקנות רוטב סויה ללא גלוטן, ואם רוטב הסויה יצבע לכם את השמן יותר מדי, אז יש סוגים שונים של רוטב סויה. בבודהה בורגרס נעזרנו ברוטב הסויה של קנור (טלמה) נטול הגלוטן. וזה יוצא טעים גם חם וגם קר, וזה במיוחד מוצלח בתוך סלט עם חומץ בלסמי או חומץ תפוחים.

אפשרות נוספת היא לצלות את הטופו המושרה על מחבט (פסים). פעילות הצלייה סוגר בדומה לבשר את הטופו מבחוץ ומייצר קריספיות של המעטפת.

חומר גלם: טופו קשה.

 

מיונז:

אין יותר פשוט מזה: טופו + מים או חלב סויה, חומץ או מיץ לימון, שמרי בירה, תבלינים, ושמן שמזליפים לתוך הבלנדר.
גם פה יש כמובן אינספור מתכונים, אחד הפשוטים ומוצלחים יותר נמצא פה.

חומרי גלם: טופו/חלב סויה לא ממותקת, שמן, חומץ/מיץ לימון, שמרי בירה, תבלינים, חרדל.

 

גידול עשב חיטה:

אכן, לא מזון במובן הקלאסי, אבל אם יש תחליף לאוכל אז נראה שעשב חיטה לוקח. ניתן לקרוא בדף על עשב החיטה לגבי יתרונותיו, ובהקשר שלנו כדאי מאוד לציין שסה”כ יש כאן מעט מאוד עבודה עם תועלת בריאותית גדולה מאוד, וגידול העשב הוא ממש פשוט, ונעבור על זה. וכן, יש דרכים גם למתן את טעמו (במיץ ביחד עם תפוזים חמוצים) וגם למנוע בחילות (שילוב עם ג’ינג’ר).

חומרי גלם: חיטה מלאה, אדמת שתילה.
ציוד: מסחטת עשב חיטה.

 

סטייק סייטן:

חותכים סייטן לרצועות בעובי של כסנטימטר, משרים אותם במשרה סויה (רבע סויה, 3/4 מים), ומטגנים אותם בשני הצדדים (או בשמן עמוק), מניחים על נייר סופג, ומגישים עם רוטב. פשוט וטעים.

מדריך קצת יותר מפורט על הכנה של סייטן.

חומרי גלם: גוש סייטן, רוטב סויה, שמן.

 

מחרח קשיו

הודות ל-einut’s ו-utopi ממרחי קשיו הפכו למאוד פופולריים, רק מה שאולי חלק מהקונים לא יודעים, שזה די פשוט להכין ממרח כזה בבית. בגדול, צריך קשיו, מים, תבלינים, אולי קצת לימון, וכשעתיים כדי להשרות את הקשיו. בלנדר חזק, טחינה של כמה שניות, ויש ממרח.

מתכונים יש די הרבה, למשל ב-Food Dictionary, העיקרון הוא תמיד זהה, להשרות, להחליף את המים, כך שהקשיו יהיה בבלנדר בערך עם כמות זהה של מים, ולטחון. אם חסר מים, אז מוסיפים עוד. הממרח עוד יתקשה אחרי הטחינה.

חומרי גלם: קשיו, תבלינים.
ציוד: בלנדר.

 

מקושקשת טופו:

גם כאן, הודות למלח שחור (מקורו בהודו והוא עשיר בגופרית, ובגלל שגם ביצים עשירים בגופרית, הוספה של מלח שחור די טוב מדמה הוספה של ביצים) מאוד פשוט לעשות משהו טעים עם טופו ושמרי בירה. גם פה יש הרבה מגוון של מתכונים, אחד המוצלחים נמצא באתר של תאבון בריא.

חומרי גלם (מינימליים): טופו (עדיף רך), מלח שחור, כורכום, שמרי בירה, רוטב סויה.

 

קרם פרש:

גם זה קל מאוד, אחד המתכונים היותר טובים נמצא באתר של עדי שפירא (וניתן גם להשתמש רק באגוזי קשיו, אם מקדמיה לא נמצאת בסביבה).

חומר גלם: קשיו, אגוזי אקדמיה (ניתן להחליף ע”י קשיו), חומץ, מיץ לימון, אבקת בצל, אבקת שום, מלח, סוכר, פלפל לבן.

 

רוטב בשמל:

טופו + מים או חלב סויה, שמרי בירה, מלח ושמן, ומי שרוצה גרסה דיאטתית, ניתן גם להוסיף קמח חומוס, שיוריד את כמות השמן. מעולה להקרמות של לזניות.

חומר גלם: טופו / חלב סויה לא ממותקת, שמן קנולה, שמרי בירה, מלח.

 

רטבים לסלט:

ניתן על בסיס המיונז לייצר המון רטבים טובים ומוכרים כמו חרדל סילאן (דבש), רוטב טרטר וכל רוטב אחר שהוא בדרך כלל מבוסס על מיונז. מתכונים ניתן לקראו פה.

חומרי גלם: אלה של המיונז פלוס אלה עבור הוריאציה על פי המתכון.

 

שניצל סייטן / טופו:

יותר פשוט מאשר רובם חושבים. סך הכל מצפים את פרוסת הסייטן / טופו / סוליית סויה בקמח, אחרי זה תערובת של מיונז וחלב סויה, אם רוצים עם קצת חומוס, ולבסוף הפירורים. ניתן לגם לייצר גרסת נטולת גלוטן עם קמח תירס גס במקום פירורי לחם, וכמובן קמח ללא גלוטן.

גם את הסייטן ובמיוחד את הטופו ניתן לחתוך לרצועות, וניתן להכין רצועות טופו מטוגנות (כאן אחד המתכונים היותר טובים), ומי שרוצה לעשות רצועות לכיוון “פיש”, אז תוספת של עלי סושי (נורי) טחונות לבלילת הציפוי יעשה את העבודה.

חומרי גלם: גוש סייטן / טופו, חלב סויה, מיונז סויה, חרדל / קמח חומס, קמח, פירורי לחם.

 

ריקוטה טבעונית

באופן מפתיע, אחד הדברים הממש פשוטים להכנה מדמה ריקוטה, ולדעתי ממש יוצא מעולה ופשוט ביותר על פי מתכון זה.

חומרי גלם: טופו קשה, שמן זית, בזיליקום, שמרי בירה, מיץ לימון, שום, מלח (ים / הימלאיה), פלפל.

 

סלט ביצים ללא ביצים:

אלא על בסיס טופו, קשיו, סלרי, מלח שחור. מתכון נמצא פה.

חומרי גלם (מינימליים): טופו, קשי, שמנת טופו, שמן, מיונז (ראה מתכון למעלה), סלרי, מלח שחור.

 

ממרח טונה ללא טונה:

אלא על בסיס חומוס ומיונז. (מתכון).

חומרי גלם: מיונז (מתכון למעלה), חומוס / טמפה, שמרי בירה, מלפפון חמוץ, סלרי, בצל, קשיו.

 

קציצות

זה משהו די מועיל, כי ניתן להכין כמות מראש, להקפיא, ולחמם על פי הצורך, ומה שמייחד קציצות טבעוניות, שהם גם יותר בריאים וגם כולם מודבקים עם פשתן, וההדבקה דרך פשתן הופך את העשייה לגמיש מאוד, כי בעצם ניתן להכין קציצות מכך דבר שבא לכם, ופשתן בכל מקרה בריא (בין היתר בגלל אחוז הסיבים הגבוה, גם אם בגלל הטיגון האומגה-3 יתחמצן.

מתכונים יש המון, אני מצאתי שהמתכון הזה, שהוא היה גם הבסיס לכדורי העדשים בתפריט של בודהה בורגרס, יוצא טוב תמיד, וניתן כרגיל לאפות או לטגן.

חומרי גלם (מינימליים): עדשים (ירוקים או שחורים), פשתן, בצל, פטריות, שמרי בירה, קמח, מלח, פלפל, וכל דבר נוסף שבא לכם.

 

פטריות מטוגנות

אחת ממזונות הבסיס של כל טבעוני יכולים להיות פטריות, כי הם גם טעימים, וגם מרקמם אחרי אפייה או טיגון יצא די ‘בשרי’. היו לנו פטריות פורטובלו ממולאות בתפריט לאורך כמה שנים, ויש הרבה מתכונים, אבל יש מתכונים עוד יותר טעימים, וזה לצפות פטריות בבלילת בירה, ולטגן אותם, ולאכול אותם לצד רוטב טרטר טבעוני.

ולמרבה הפלא, ההכנה היא טריוויאלית ומוגבלת לדקות בודדות. ואגב הנה המתכון.

חומרי גלם: פטריות שמפיניון, בירה (כל בירה מתאים כמובן), קמח, סודה לשתייה, חרדל, סילאן, מלח ופלפל, שמן קנולה.

 

לזניה חצילים

לכאורה מנה כבר יותר מורכבת, אבל אתם תראו ממש פשוטה וניתן להקפאה. אולי לא הכי דיאטטית, אבל יש חצילים בפנים, והרבה, ובאופן די מפתיע, זה יוצא טעים והיתה אחד ממנות בודהה בורגרס המבוקשים לאורך השנים. המתכון המלא נמצא פה. (ואם ממש לא בה לכם על חצילים (וחבל), אז כן ניתן לעשות את המתכון עם מגוון ירקות קלויים, וגם תפוחי אדמה יכולו להחליף את החצילים.

ולמרות חוסר-הפשטות לכאורה, תוך רבע שעה גג עבודה (לא כולל שטיפת כלים) יצאו לכם אחלה מגשי לזניה.

ציוד: תנור / טוסטר אובן, מגשי אלומיניום מלבניים אישיים חד פעמיים.

חומרי גלם: חצילים, רוטב עגבניות (עדיף קנוי מראש), רוטב בשמל (מתכון למעלה).

 

סוגי תחליפי ביצה:

אכן, עם זה יש בעיה, כי הביצה הוא חומר אפייה די מוצלח, אז יש תחליפים שונים. הכי פשוט להכנה ביתית הוא תערובת פשתן ומים שידביק בלי בעיות כל ביצה.

חומרי גלם: פשתן.
ציוד: בלנדר.

 

קוויאר אצות ים:

יש טריק מאוד פשוט לייצר משהו דמוי קוויאר שטעמו לא רחוק, והוא לרסק אצות ים מסוג חיזיקי (ניתן לקות בצורה מיובשת) בתוך מעבד מזון לפני השראתם במים, ומתקבלים חלקים קטנים של האצה, ואלה נשרה במים (קרים יהיו מספיקים) ל-5 דקות, ומתקבל במראה משהו דומה לקוויאר, ובגלל שמדובר באצות ים, אז גם הטעם סביר ושל ים.

פעילות ריסוק האצות היא קצת יותר בעייתי אם מדובר על אצות חיזיקי מושרות, אז עדיף לרסק לפני ההשראה. ורוב מעבדי המזון הביתיים לא יהיה חזקים מדי כדי להפוך את האצות לאבקה, אבל אם כן יש לכם מעבד מזון חזק, אז לכבות אותו אחרי כמה שניות, אחרת זה אמור להיטחן לאבקה.

ובלנדר גם נוטה לרסק את אצות יותר מדי, אז לא להיעזר בו.

סוג האצות הנפוץ יותר, אצות וואקמה, הם יותר דקים, ולכן פעילות הריסוק שלהם יותר בעייתי, ולכן גם החלקים המרוסקים יהיו פחות אחידים.

חומרי גלם: אצות ים מיובשות חיזיקי.
ציוד: מעבד מזון.

 

שייקים ירוקים:

גם כן מזון, ומזין, כאן תראו הסבר מלא: שייקים ירוקים.

נעבור לפני הסדנא על הדברים שאתם רוצים להכין ואיזה מצרכים יש ואיזה חסרים.

טיפ משתלם: אל תמלאו את הבלנדר עד גובה המכסה, כי זה דרך וודאי להריסת המנוע (במיוחד כאשר שמתם הרבה ירוקים), אלא תשאירו תמיד 20% נפח פנוי.

חומרי גלם: על פי מתכון שייק הירוק הנבחר.

 

כדורי אנרגיה

פשוט ומועיל, כי כבסיס אנחנו נערבב תמרים לחים עם שיבולת שועל, ונוסיף מה שיהיה טעים ובריא לכם. מתכון יש פה.

ציוד: מעבד מזון חזק (לא חייבים, אבל יחסוך לנו זמן).

חומרי גלם: תמרים לחים / ממרח תמרים, שיבולת שועל, זרעים לבחירתכם (עדיף קלויים), אגוזים לבחירתכם (עדיף קלויים), טחינה (מלאה).

 

טראפלס

אהבתם שוקולד, ופחות מתחברים לגרסה הטבעונית? אז יש עיקרון מאוד פשוט להפוך שוקולד מריר איכותי לשוקולד טעים: שוקולד + קצפת צמחית (לא מוקצפת), וליקר (אמרטו), ביחד (אחרי קירור זה יוצא יותר טעים מכל שוקולד טבעוני. וכאן יש מתכון.

ציוד: כיריים או מיקרוגל.

חומרי גלם: שוקולד איכותי, קצפת צמחית (עדיף לא ממותקת מדי, כמו של השף הלבן (תנובה), ליקר אמרטו, קקאו.

 

מוס שוקולד-אבוקדו

לא תאמינו, אבל ניתן לייצר מוס שוקולד איכותי על בסיס אבוקדו, וזה יוצא ממש טעים ופשוט. הנה המתכון. ייצרנו את המוס תמיד בעונה של האבוקדו, והרבה לקוחות התלהבו וביקשו מתכון.

ציוד: מעבד מזון.

חומרי גלם: אבוקדו בשלה, חלב אורז/שקדים או קצפת צמחית, שוקולד, תמצית וניל, סירופ מייפל (לא חובה, רק אם רוצים להמתיק, פחות מתאים סילאן כאן), מלח.

 

בסיס למיני-טארטים:

כל מי שפעם ניסה להרים מסיבה טבעונית עם אוכל שהכנתם בעצמכם, אז יש קושי מסוים למצאו תחתיות מיני טארט מוכנות וטבעוניות. אני לא יודע מה המצב כעת (ב-2018) בשוק, אבל בזמני קיום המסעדה לא היה ניתן להשיג תחתיות טבעוניות כאלה, אבל הם היו נחוצים כבסיס לקינוחים קטנים, אבל גם בבסיס לדברים מלוחים, בקיצור כ-fingerfood.

למזלנו, יש טריק ממש פשוט: לוקחים טוריטיות (מכל סוג, גם מלא וגם מקמח תירס), משמנים תבנית מאפינס, חותכים עיגולים מהטורטיה, מכניסים את העיגול לתוך התבנית ומברישים שמן מעל, כמה דקות בתנור, ויש לכם יופי של תחתיות.

חומרי גלם: טוריטיות.

העמוד הבא: טיפים וטריקים