המלצות לתזונה נכונה
להלן המלצות מאת ד”ר קמפבל, מחבר של מחקר סין ותזונאי בכיר ביותר בארה”ב:
“ההמלצות שעולות מתוך הספרות שהתפרסמה הן כה פשוטות שאני יכול לסכם אותן במשפט אחד: איכלו מזונות מלאים על בסיס צמחי, תוך מזעור צריכת המזונות המעובדים, תוספות המלח ותוספות השומן” (מחקר סין, עמ’ 242).
“לא קיים במוצרים מן החי שום רכיב, שאינו ניתן להשגה בצורה טובה יותר ממזונות מן הצומח” (מחקר סין, עמ’ 230).
באופן כללי, מוצרים מן החי הם מקור מזון נחות במידה ניכרת: יש בהם יותר שומן וכולסטרול (שנעדר מרוב הצמחים), פחות ויטמינים ומינרלים חיוניים (כולל סידן), ואין בהם סיבים תזונתיים וחומרים נוגדי חמצון . בממוצע, רוב הצמחים דלים יותר בחלבון, אך זרעים רבים עשירים בחלבון, המספק את מלוא הצרכים התזונתיים של גוף האדם, וזאת מבלי לגרום נזקים טיפוסיים לחלבון מן החי. הרכיבים היחידים שמזון מן הצומח כמעט שאינו מכיל הם כולסטרול והוויטמינים A, D , ו-B12.
את שלושת הראשונים מייצר הגוף בעצמו; הם רעילים בצריכה לא מבוקרת, ולכן אין צורך להתאמץ להשיגם – מלבד ויטמיןD , הנוצר בגוף בעקבות חשיפה לשמש. קמפבל ממליץ ליטול ויטמין D כתוסף תזונה אך ורק במקרה שאין לאדם גישה לשמש. הרכיב הבעייתי הוא ויטמין ה-B12 , שניתן עקרונית להשיגו מגידולים אורגניים על קרקע בריאה, אולם בפועל הוויטמין נעדר מרוב הגידולים שאנו צורכים. ויטמין זה הוא הרכיב היחיד שממליץ קמפבל ליטול באופן סדיר כתוסף תזונה. מעבר לכך, הוא מדגיש שוב ושוב ,וויטמינים יש לצרוך ממזונות צמחיים מלאים ולא כתוספי תזונה .
קמפבל מסכם בזהירות את ידיעותיו בנושא תזונה:
“ממצאי מחקר סין מעידים, שככל שנמוכה יותר כמות המזונות מן החי שנצרכים, כך גדלה התועלת הבריאותית – אפילו כאשר האחוזים צונחים מ-10% ל-0% מהקלוריות. לכן אין זה בלתי מתקבל על הדעת להניח, שהשיעור האופטימלי של מוצרים מן החי הוא אפס, לפחות עבור כל מי שיש לו נטייה למחלות ניווניות. […] בעוד שאני ממליץ שלא לדאוג בעניין כמויות קטנות של מוצרים מן החי במזון שלך, אינני מציע לתכנן במתכוון כמויות קטנות של בשר לתפריט היומי.המלצתי היא לנסות להימנע מכל המוצרים מן החי” (עמ’ 242).
קמפבל מציע לבצע את שינוי התפריט על-ידי הפסקה מיידית ומוחלטת של צריכת מוצרים מן החי. הפסקה הדרגתית אינה מאפשרת את המהפך הנחוץ במחשבה על מזון. במקום להישאר עם התחושה שבסך הכל אוכלים מעט מדי מהתפריט הישן ,צריך לקחת את מלוא האחריות על המעבר לעולם תזונתי חדש. למי שמשוכנע שאינו מסוגל לשינוי כזה, ממליץ קמפבל לוותר על כל המוצרים מן החי למשך חודש אחד בלבד: “אכלת צ’יזבורגרים כל החיים שלך; חודש אחד בלעדיהם לא יהרוג אותך”. למרות קשיי הסתגלות הצפויים במשך תקופה קצרה, בדרך-כלל יסתבר ששינוי התפריט קל יותר ממה שחשבו.
העמוד הבא: חלבון שלם ומיתוס החלבון