חלבונים ומינרלים
כפי שניסיתי להסביר בעניין מיתוס החלבון, קשה מאוד להגיע לחוסר בחלבונים, גם אם אתם ספורטאים. כל האמונה שאנחנו צריכים חלבון והרבה היא התוצאה של מידע ישן שהושפע חזק על ידי תעשיית החיי, אבל האמת היא שתהיו יותר בריאים עם כמות חלבונים מועטה.
אבל כן יש חשיבות גדולה למינרלים, כי הגוף שלנו יכול לקלוט די טוב מינרלים מן החיי, אבל פחות קולט אותם מן הצומח, ולכן כדאי לאכול גם מזונות עשירים במינרלים וגם לדאוג לקליטתם דרך צירוף של מזון עשיר בויטמין C. ומזונות עשירים במינרלים הם ירקות, עדיף ירוקים, וכן קטניות, עדיף מונבטות, בין היתר כי דרך תהליך ההנבטה התווסף ויטמין C.
כמובן גם סחיטה של ירקות היא דרך טובה לצרוך אותם, אבל בכל מקרה אני יודע מנסיון אישי שאכילה קבוע של קטניות מונבטות מבטיחה רמת ברזל גבוה, ואין שום צורך בצריכה של תוספים.
אגב, חלב סויה הוא מקור מצוין לסידן (וכך, כמובן, גם טחינה מלאה). גם כל הדגנים המלאים מכילים כמויות גדולות של מינרלים בקליפתם. לכן הקפידו לאכול אך ורק לחם מקמח מלא, פסטה מלאה, אורז מלא, וכד’.
ניתן, אגב, לבדוק את רמות הברזל וה-B12 יחד עם כל המדדים האחרים ללא תשלום בקופת החולים שלכם. במיוחד לנשים כדאי הדבר, כיוון שלהן יש, בשל המחזור החודשי, סיכון גבוה יותר לפתח חוסר ברזל.
כתבה נרחבת בנושא תמצאו באתר הצמחונות הישראלי.
מחקרים וכתבות:
חוסר ברזל אצל נשים פוגע ביכולות מנטליות
תינוקות זקוקים לברזל להתפתחות תקינה של המוח
העמוד הבא: פעילות ספורטיבית