צפיפות תזונתית ומזונות על

אכן יש מזונות בריאים יותר ופחות, אבל האם יש מזונות כל כך בריאים שהם ישפרו תוך לילה (או כמה לילות) את בריאותנו?

התשובה היא שלילית, אין, ולא מעטים מה-Super Foods הפופולריים הם אולי קצת יותר בריאים מאשר מזונות דומים, אבל לרוב לגמרי לא שווים את המחיר שנדרש עבורם.

דוגמה מצוינת הוא למשל אסאי, שכבר שנים מוצע לנו כמשהו ממש בריא, אבל אם בודקים ברשת מה אומד מאחורי זה, אז רואים בעיקר שיווק, ואכן כמו כל פירות יער, גם אסאי הוא בריא, אבל לא משמעותי יותר מאשר פטל ואוכמניות, במיוחד עם אנחנו לא צורכים את הפרי אלא מחית שלא נוכל לדעת איך הוכן ומה נשאר מבחינת ערכים תזונתיים.

דוגמה אחרת, גוג’י, אכן בריא, במיוחד אם נוכל אותו ישר מהעץ, אבל עד שהוא מגיע מיובש אלינו, לא נשאר הבדל משמעותי אל פירות אחרים.

או ניקח ספירולינה וכלורלה, שני סוגי אצות ים בריאים (אבל יש ענייני ויטמין B12 ולא בטוח שצריכת ספירולינה מועילה לאלה שצורכים כבבר כמות מספקת של ירקות). במידה והייבוש (דרך הקפאה) אכן נעשית בצורה שהיא שומרת על הרכיבים התזונתיים, כפי שהיצרנים טוענים, אז המזון יהיה מעולה. אבל לצורך זה צריכים לסמוך על היצרנים, וכאן יש בעיה, כי לרוב צורת הייבוש/שימור הטוב הוא גם היקר יותר, ולכן אני אישי מאוד חשדן לגבי אצות מייובשות. כן יש לנו בינתיים כבר בארץ ייצור עצמי של ספירולינה, והם נמכרים קפוא (למשל תוצרת מאסטר ספירולינה).

ניתן למצוא כמה כתבות שבוחנות את בריאותם של מזונות על ב-Independent הבריטי, ב-Huffington Post, וגם באתר של הוועדה למידע תזונתי של איחוד האירופאי.

מצד שני, כן יש מזונות שהם משמעותי יותר עשירים ברכיבים תזונתיים, כלומר עם צפיפות תזונתית גבוה יותר, ולכן בריאים יותר, כמו אבוקדו או קייל, שהם אכן מועילים מאוד לבריאותנו (וגם טעימים בסלט). וגם עדשים הם בריאים, ואם מנבטים אותם (בניגוד לבישול), הם הופכים לפצצת בריאות. (ואגב, קייל ועדשים מונבטות ביחד עוד יותר בריאים, כי הם משלימים אחד את השני.)

בסיכום צריכים להבין, שרוב הצמחים בריאים לגוף האדם, אבל מאוד משמעותי הוא טריות והדרך שהמזון עשה אלינו, והכוונה היא לא לתוצאה של שינוע מזון על הסביבה, אלה לרוב, כדי לשמר את המוצר וגם להוריד את משקלו, מייבשים או מקפיאים או טוחנים אותו, וזה כמובן מוריד מערכו התזונתי.

וכמובן גם דרכי הכנה כמו הנבטה יכולים לשפר משמעותי ערכים תזונתיים של מזון.

בעניין רשימות של מזונות בריאים במיוחד, הם לא אחידים, להלן כמה מהן מתוך: HealthLine, Peta, OneGreenPlanet.org.

נתוני הצפיפות התזונתית שלפניכם מבוססים על תכולת הפיטוכימיקלים המוכרים, נוגדי החמצון, הויטמינים והמינרלים שבמזון. מדד של 100 מסמל את הצפיפות התזונתית הגבוהה ביותר, ומדד של 0 את הצפיפות התזונתית הנמוכה ביותר. הנתונים נלקחו מהספר “לאכול כדי לחיות“, ומדריכים אותנו לגבי הערך הבריאותי של המזון שאנחנו צורכים.

רשימה טובה של מזונות עם צפיפות גבוה ניתן גם למצוא באתר של OneGreenPlanet.org. קייל די מככב ברשימות אלה (ויש גם ספר “Fifty Shades of Kale“), וכאן כתבה נוספת עליו.

100
ירקות ירוקים עליים טריים (עדיפות לצבע ירוק כהה): חסה, תרד, מנגולד, עשבי תיבול ירוקים (פטרוזיליה, כוסברה, עירית, וכד’).
97
ירקות ירוקים מוצקים (טריים, מאודים, או קפואים): פלפל ירוק, אפונה, שעועית ירוקה, מלפפון, סלרי, קולרבי, ארטישוק, כרוב, אספרגוס, במיה.
50
ירקות לא ירוקים ולא עמילניים: עגבנייה, פלפל צהוב ואדום, כרובית, פטריות, בצל, סלק, חציל.
48
קטניות (מבושלות, משומרות או, וזה עדיף בהרבה, מונבטות): חומוס, שעועית לסוגיו, פולי סויה, עדשים, לוביה.
45
פירות טריים.
35
ירקות עמילניים: תפוחי אדמה, בטטות, תירס, גזר, דלעת, דלורית.
22
דגנים מלאים: שעורה, כוסמת, דוחן, שיבולת שועל, אורז חום או בר, קינואה.
20
אגוזים וזרעים טריים.
15
דגים.
13
מוצרי חלב ללא שומן.
11
עוף ובשר רזה.
11
ביצים.
8
בשר אדום.
4
מוצרי חלב עתירי שומן.
3
גבינה.
2
דגנים מעובדים (קמח לבן).
1
שמנים מעובדים.
0
דברי מתיקה מעובדים.

אוסנת הראל סיכמה עבור אתר ynet את היתרונות הבריאותיים של פטרוזיליה. ירקות עליים ירוקים אחרים דומים מאוד בהרכבם התזונתי לפטרוזיליה, ולכן רוב הנכתב נכון גם עבורם.

מחקרים וכתבות:

ויטמין K לניקוי העורקים

חומצה פולית – לחשיבה מהירה

חומצה פולית מורידה את הסיכון לאלצהיימר

להיות בריאים עם עשבי תיבול

העמוד הבא: חלבונים ומינרלים