דרכי שכנוע
כמו שאתם יתכן יכולים לחשוב, בעיקר אני מוזמן לנסות את מזלי אצל אלה שלא השתכנעו עדיין, וכן כבר בני משפחה או חברים ניסו להסביר למה מעבר לטבעונות יכול להיות מועיל.
וזה עוד קרה לראשונה ב-2008, כאשר משתתף באחד מסדנאות התזונה הראשונות שקיימתי בבודהה בורגרס סיפר על אביו, שהוצא לו בהצלחה גידול ממאיר, ואביו חשב שעם זה נגמר הסיפור, ואני התבקשתי לנסות להסביר למה שינוי תזונתי יכול להיות מועיל. ואז אכן הגעתי אליו, וכמובן הבעיה היתה שאף רופא לא אמר לו שום דבר על תזונה, אז איך אני יכול להסביר לו משהו שהוא לא יכול להיות נכון, כי אחרת הוא היה שומע על זה מאחד מרופאיו.
אז אכן בעיה, וגם אני לא הצלחתי לשכנעו. כן ניסיתי להניע אותו להתעניין ולקרוא, וגם זה לא עזר, אבל למזלי היו לי כמה עותקים של מחקר סין, אמנם באנגלית, אבל לא היה לו בעיה עם זה, והוא הבין שאני משתדל, וביקשתי ממנו שרק ידפדף, ולקח מעל חודש, אבל לבסוף התקשר הבן כדי לעדכן שאביו לא טבעוני לגמרי אבל כן הספר דיבר אליו, וכנראה הבין שאכן תזונה יכולה לגרום לסרטן, והסכים לנסות לגוון. לבסוף גם הספר חזר אלי, אבל כן גם הסרטן אל אביו, ולקח עוד כמה שנים אך לבסוף גידול נוסף או אולי שלישי הכריע אותו.
והוא לגמרי לא היחיד שגם אני לא הצלחתי לעזור.
כן היו אלה שהתחילו לקרוא, ולדעתי במיוחד אם יכולתי להציג אלטרנטיבה מעשית לתזונה שלהם, התחיל מעבר. ולכן אני חייב להדגיש גם פה את החשיבות של עדשים מונבטות, כי הודות למירלים בתוכם ולויטמין C שמתפתח בזמן ההנבטה, המינרלים נקלטים היטב וביחד עם אחוז נכבד מאוד של חלבון, הנבטים האלה מורידים את הצורך ואת החשק בבשר, וכך לגמרי ניתן להגיע לצמצום משמעותי בצריכה מן החיי.
מובן שיחס לבעלי חיים יכול להיות מאוד יואיל, כי ניתן לשכנע את החולה דרך הסרטים וההרצאות הזמינות ב-youtube, ויש גם הפניות לסרטים בעמוד הסיכום.
וכן יש חולים שניתן לדבר אליהם, שלבסוף מבינים שיש כנראה קשר בין מה שאכלו לבין המחלה שהתפתחה, ויש הרבה אתרים, ויש הרבה ספרים, ועדיין אני חושב שמחקר סין הוא ספר שמצליח לשכנע בגלל הסיפור האישי של המחבר, שגם נחשב כאחד התזונאים הביו-כימאים הבכירים בארה”ב, ומבינים ומאמינים תוך הקריאה למה שהוא טוען ומסביר דרך מחקרים, ולבסוף גם מראה את הקשר בין תעשייה להמלצות של גוף ציבורי, ואיך אלה שאמורים להחליט מה בריא לנו מקבלים שכר וטובות הנאה מאותם הקונצרנים שאת מוצריהם אנחנו לבסוף אוכלים. אכן ספר זה הוא לא הכי קל לקריאה, אבל ממש אין צורך לקרוא את הכל, מספיק את ההסברים שנלווים למחקרים, ומבינים.
וכנראה מחקר סין אכן משכנע, ולא פעם שמעתי התפעלות מעד כמה אנחנו לא יודעים והכל על השולחן וברשת כבר המון זמן. ואז הלקוח או קרוב משפחתו החולה אכן מבצע שינוי, והוא אפשרי תמיד.
אבל כאמור הרוב לא מתעניין במוסר ובמיוחד לא ביחס לבעלי חיים, וגם לא בבריאות, וממילא אף רופא לא ביקש ממנו לשנות את מה שהוא אוכל, ואלה המקרים הקשים. לעיתים עזר שחזרתי שוב ושוב, ונדנדתי, אבל בדרך כלל הדרך הטובה עבור לקוחות אלה היה למצוא בן משפחה שקשור אל החולה ושיצליח לבקש ממנו לאכול יותר נכון, כלומר לא פעם קרה לי שלא הצלחתי לשכנע את החולה, אבל בת זוגתו כן האמינה, ובדרך כלל גם היא שהזמינה אותי, ולכן התעקשות ובקשות חוזרות יכולים לעזור, ובכל מקרה כדאי מאוד לתמוך בשינוי תזונתי עם תזונה נכונה (כמו שילוב של עדשים מונבטות, או שייקים ירוקים, וגם עשב חיטה יכול להיות מועיל לגמרי.
ואין דרך אחרת, צריכים להראות התמדה, ולנסות שוב ושוב להסביר ולשכנע, ואכן אף פעם ההצלחה לא תהיה מובטחת, אבל לפחות יש נסיון לשינוי ויש תקווה, ולעיתים גם צריך להיות אסרטיבי, וחד צדדי להחליט על שינוי, לרוב גם החולה לבסוף מבין שסה”כ איכפת למי שמנסה לשמור אותו בחיים.
וכן, כל עוד שזה תקציבית ובריאותית מתאפשר, יש חוות בריאות אחד בארץ, שממליץ על בדיוק אותם המזונות שתמצאו גם באתר זה, וכדאי לשקול בחיוב חופשה של כמה ימים, כי לעיתים לחץ קבוצתי וההבנה שגם אחרים פונים לדרך חדשה ודומה מתניע את השינוי.
וגם אם לא תרחיקו לחוות בריאות, אולי תצליחו למצוא מישהו קרוב אל החולה, מישהו שהוא פעם הכיר ויכול לספר לו מה היה מועיל לו (כל עוד אכן התרחש שינוי תזונתי).
ואחרון, לעיתים הסטיסטיקה עוזרת, ואם החולה מבין שיש סיכון ממשי שגידול ממאיר יחזור במקום אחר, וסיכויו לצאת מזה כבר יהיו משמעות יותר קטנים, אז לעיתים זה בהחלט עוזר, ואכן נכון, כולנו רוצים לחיות.
העמוד הבא: Covid-19