יתרונותיו של אומגה – 3
רובנו אמנם צורכים שומנים בכמות מוגזמת, אך מחקרים הוכיחו כי גם צריכה מועטה מדי של שומנים עלולה להזיק לבריאותנו. הבעיה היא שאנו צורכים את השומנים הלא נכונים. התזונה המערבית המודרנית עשירה בשומנים מזיקים ודלה בשומנים החיוניים לבריאות טובה.
חומצות שומן חיוניות הינן שומנים רב-בלתי-רווים, שהגוף אינו מסוגל לייצר בעצמו. חומצות שומן אלה חיוניות למבנה ולתפקוד התקין של קרומי התאים והן משמשות כאבני הבניין להורמונים הדרושים לנו. אנו זקוקים לשומנים חיוביים אלה לא רק למטרות גדילה והתפתחות, אלא גם למניעת מחלות כרוניות ולטיפול בהן.
חומצות השומן החיוניות העיקריות הן החומצה הלינולאית – מקבוצת האומגה-6 – והחומצה האלפה-לינולאית – מקבוצת האומגה-3. גופנו יכול לייצר חומצות שומן אחרות, בלתי חיוניות, משתי חומצות שומן אלה.
הבריאות המיטבית שלנו תלויה באיזון הנכון בין חומצות השומן השונות בתזונה. התזונה המערבית המודרנית האופיינית לרובנו מכילה כמות עודפת של חומצות שומן מסוג אומגה-6, וכמות מועטה של חומצות שומן מקבוצת האומגה-3. חסר יחס זה בשומני אומגה-3 תורם להתפתחותן של מחלות שונות, כגון מחלות לב וכלי דם, שבץ מוחי, מחלות אוטו-אימוניות, מחלות עור, דיכאון וסרטן.
ניתן לשפר באופן משמעותי את בריאותנו, אם נגביר את צריכת שומני האומגה-3 ונפחית את צריכת שומני האומגה-6. מומחים ממליצים לצרוך מדי יום 1 – 2 גרם של חומצות שומן מקבוצת אומגה-3.
זה ממש לא קשה. מכף אחת של זרעי פשתן טחונים תקבלו 1.7 גר’ אומגה-3. 4 כפות של אגוזי מלך, או לחילופין כוס וחצי של טופו מניבים 2 גרם אומגה-3, כך שאם תוכלו תזונה צמחית מגוונת, אין לכם סיבה לדאגה.
לצד של המקור הצמחי של אומגה-3, משווקים יותר ויותר כמוסות של שמן דגים. כסף רב מושקע בפרסומות לשיווק כמוסות אלה, אך כדאי מאוד לא להאמין להם. מחקרים הראו שיש חסרונות רבים לשמן דגים לעומת שמנים צמחיים המכילים אומגה 3.
ראשית, אחת הבעיות של שמן הדגים היא העובדה שרוב השומן שבו כבר הספיק להתעפש. אם תחתכו כמוסה של שמן דגים ותטעמו אותה, תגלו שיש לה טעם של בנזין. יש ממצאים המצביעים על כך ששומן מעופש זה יוצר עומס יתר על הכבד. מחקר מסוים הראה שכמויות גדולות של שמן דגים פוגעות בתפקוד המערכת החיסונית ומובילה לירידה בתפקוד תאי ההרג הטבעיים, מה שמחליש את ההגנות שלנו מפני זיהומים ומחלות סרטן.
זרעי פשתן הם מקור מעולה לסיבים תזונתיים וגם לאומגה-3. כדאי להצטייד במטחנת קפה ולטחון את הזרעים כל פעם לפני הוספתם לדגני בוקר או משקאות, כיוון שבדרך זו תבטיחו את המנה היומית של אומגה-3, שהיא בגודל כף של זרעי פשתן. אריזות מוכנות של פשתן טחון, אשר נמכרות בארץ במקררים של חנויות טבע, אינן מכילות עוד אומגה-3, כי חומצת שומן זו מתחמצנת תוך רבע שעה מרגע שבירת הקליפה של הזרע. עוד יצוין כי גופכם יוכל ליהנות מהערכים התזונתיים של הפשתן רק כאשר הקליפה של הזרע תהיה שבורה, אם באמצעות השיניים או באמצעות מטחנה.
היוצא מן הכלל הזה הוא קרקר פשתן, שבעמוד הזה הרחבתי עליו.