נקודות עיקריות של השיעור העיוני
- משמעות המזון: דלק לגוף, בניית הגוף ושמירה על גוף בריא
- הבעיות של התזונה המודרנית:
- שומן רווי וחלבון מן החיי: גורמים להשמנה (אחוזי שומן במוצרים מטעים)
- הופך לשומן בגוף בקלות (עלות של 3 קלוריות ל-100 קלוריות שומן) ומגביר את התאבון
- שומן וחלבון מן החיי גורמים לגוף לאחסן עודף קלוריות כשומן. דוגמאות:
- הסיניים שצורכים 20% יותר קלוריות מאשר אמריקאיים, אבל נשארו רזים
- חולדות שקיבלו מזון צמחי התנדבו לתרגילי כושר
- סוכרת מבוגרים (סוג 2): קשר הדוק עם צריכה של שומנים רווים; ניתן לריפוי על ידי מזון צמחי
- חלבון מן החי: גורם מס’ 1 למחלות המערב (מעלה סיכון לפי 100 לעומת טבעוני)
- זאת ידוע מ-:
- מחקרים אפידמיולוגיים (הכי גדול מחקר סין):
- אחת המוקדמים היה מחקר לתמותה של ילדים בפיליפינים מסרטן הכבד:
- התגלה שהוא נגרם מחומר מסרטן בתירס ובבוטנים
- אבל רק ילדים ממשפחות עשירות מתו
- התגלה הקשר בין צריכת חלבון מן החיי וסרטן
- מחקר סין:
- מיפוי של מקרי סרטן בסין בשנות ה-70 המוקדמות (עקב מות ראש הממשלה הסיני) הראה הבדלים של עד 1 ל-100
- עקב כך הסכימו הסיניים לשיתוף פעולה גדול במימון אמריקאי, מחקר סין, שהוא עדיין הסקר התזונתי הגדול שנעשה אי פעם
- ראש המחקר היה ד”ר קולין קמבל
- אחת המוקדמים היה מחקר לתמותה של ילדים בפיליפינים מסרטן הכבד:
- ניסויים על בעלי חיים:
- הראשונים בשנות השישים התעסקו עם סרטן הכבד, ואחרי זה עם סרטן השד
- גילו כי כמות החלבון משמעותי עבור התפתחות של תאים סרטניים (ב-5% לא מת אף אחד, ב-20% כולם מתו)
- החלבון שהשתמשו בו בהתחלה היה קזאין, אחרי זה חלבון דגים
- ניסויים נעשו על חולדות ועכברים, שצורכיהם התזונתיים מאוד דומים לבני אדם
- תוצאת הניסויים היתה תמיד זהה: חלבון מן החיי גרם התפתחות של סרטן, חלבון מן הצומח גרם לצמצומו
- מחקרים אפידמיולוגיים (הכי גדול מחקר סין):
- מיתוס הפרוטאין נבע מההבנה במאה ה-19 שחלבון בונה את הגוף, ואז הדעה היתה, שלא ניתן לקבל יותר מדי ממה שהוא נחשב לטוב.
- אכילה של חלבון מן החי הפך לסמל סטטוס
- בעיה מיוחדת עם חלב:
- הלקטוז (סוכר חלב) מהווה אחד הגורמים העיקריים לסרטן השד, השחלות ובלוטת הערמונית, וכמו כן מחלת הפרקינסון
- זאת ידוע מ-:
- אורך החיים: מחקרים מצביעים על אורך חיים יותר ארוך לטבעונים (מחקר בקליפורניה מצאה ב-13 שנה)
- שומן רווי וחלבון מן החיי: גורמים להשמנה (אחוזי שומן במוצרים מטעים)
- צרכי הגוף:
- ויטמינים: יותר בצומח
- מינרלים: יותר בצומח
- אנזימים: רק בצומח (אלא שאוכלים בשר נא)
- פיטוכימיקליים: רק בצומח
- סיבים תזונתיים: רק בצומח
- שומנים: כדאי לצמצם כמה שיותר
- פחמימות: כדאי כמה שיותר בכלל, ומורכבות (מלאות) בפרט
- חלבונים: הגוף צריך פחות ממה שחשבו פעם
- יתרון עצום למזון טבעוני על מזון מן החיי עבור גוף האדם:
- חלבון יד ראשונה
- שומנים לרוב בלתי רווים
- צפיפות תזונתית גבוה (שפע ויטמינים, וכד’) ולכן מגן הכי טוב בפני מחלות סרטניות
- כתוצאה:
- סיבולת לב ראיה עולה (מחקר של Dr. Per-Olaf Astrand על רוכבי אופניים עם שינויי מזון כל שלושה ימים)
- יכולות מנטליות עולות (מחקרים (בין היתר Chicago Health and Aging Project (CHAP)) הוכיחיו שירקות ופירות ובמיוחד עלים ירוקים עוזרים לשמור על יכולות קוגנטיביות).
- עובדות פחות ידועות על מזון טבעוני:
- “שלמות” החלבון הלא דרושה
- קטניות ועלים ירוקים עשירות מאוד בחלבון (מעל ל-40%)
- סיפור ה-B12, הויטמין היחיד שכדאי לקחת כתוסף
- ברזל וסידן יש בשפע עם תזונה נכונה (קטניות, עלים ירוקים, שילוב עם ויטמין C)
- פשתן: מקור מעולה לאומגה 3, וסיבים תזונתיים
- סויה: א’: כן בריא; ב’: ויכוח מיותר, כי מוצרי סויה הם מעובדים
- איכות הסביבה: לאכול מן החיי מכביד פי 50 על הסביבה:
- צריכת מים עבור קילו אחד של חיטה: 94 ליטר.
- צריכת מים עבור קילו אחד של בשר: 9400 ליטר (פי 100).
- חסכון במים עבור אי אכילה של קילו בשר משתווה לחסכון בהימנעות במקלחת למשך שנה.
- ל-“ייצור” של קילו אחד של בשר דרושים 16 קילו של תירס וסויה.
- גידול של חלבון מן החיי דורש פי 8 עד פי 40 יותר אנרגיה עבור דלק להסעה, גז לחימום וחשמל להפעלת מכונות.
- דו”ח של האו”ם מ-2006 קבע שגידול של חיות עבור תעשיית המזון מן החיי גורם ליותר פליטת גזי חממה מאשר הפעלת כל כלי התחבורה בעולם ביחד.
- מחקר של אוניברסיטת Chicago מ-2006 קבע שניתן לחסוך ביותר גזי חממה דרך הפיכת אורח החיים לטבעוני (מניעה של 1.5 טון של פליטת CO2 מאשר דרך שימוש במכונית היברידית (חיסכון של טון CO2 אחד).
- חשיבות של מזון נא (raw):
- עניין האנזימים: מלאי מוגבל לגוף שלנו
- עניין יתר הנוטריאנטים, שנהרסים בחום
- חשיבות של נבטים בכלל, וקטניות מונבטות בפרט
- חשיבות של עלים ירוקים
- הסבר על שייקים ירוקים
- יתרונות של מזון אורגני: פחות רעלים, יותר מינרליים, יותר שומר על הסביבה
- טבעונות כדיאטה אולטימטיבית לשמירה על המשקל (“לאכול כדי לחיות”)
- חשיבות של פעילות ספורטיבית לאורח חיים בריא וטבעונות כדיאטה הטובה עבור סוגי ספורט הדורשים סיבולת לב ריאה
- טבעונות גם טובה לתקופה הריון (עלים ירוקים עשירים בחומצת פולית)
- טיפים תזונתיים מעשיים:
- הנבטה של קטניות: למה ואיך
- צריכה מוגברת של עלים ירוקים (גם דרך שייקים ירוקים)
- צריכה של פשתן
מלח, סוכר וקמח לבן: כדאי לצמצם; להשתמש בכמה שפחות - ספרי תזונה: “לאכול כדי לחיות” מאת דר’ ג’ואל פורמן, “Green for Life” מאת ויקטוריה בוטנקו
- סיכום תזונתי:
- תזונה היא הגורם העיקרי של גוף בריא, אבל גם כן גוף חולה.
- מזון שלם נותן יותר מאשר חלקי מזון או תוספות מזון.
- אין שום דבר במזון מן החיי, שמזון מן הצומח לא יכול לספק יותר טוב, פרט ל-B12 (כי אנחנו שוטפים אותם החוצה).
- הגורם הגנטי יכול לשחק תפקיד בהתפתחות של מחלות עד מקסימום 5%.
העמוד הבא: הסדנא המעשי