קומבוצ’ה ומזונות מותססים

לכל אלה מאיתנו שאהבו יוגורט גם בגלל החיידקים הפרוביוטיים שבתוכו, אז יש סוג של מקבילה טבעונית בשם קומבוצ’יה, שהיא תה מותסס עם חיידקים פרוביוטיים. שמעתי ממנו עוד בשנים הראשונות של בודהה בורגרס דרך לקוחות, שגם סיפקו לי סקובי, וגידלנו את התה, וגם שתינו אותו, רק שבמקביל גם התעניינתי ברשת מה ככתב עליו, והסיכום היה שקומבוצ’ה בריא אבל יש תופעל ליווי לעיתים (עליהם כתבתי למטה), וזה היה לי מסוכן מדי כדי למכור את המשקה דרך הסניפים.

קומבוצ’ה קיים כנראה כבר אלפי שנים, אבל לא נעשו מחקרים מקיפים. כן ניתן להגיד שחיידקים פרוביוטיים אכן עוזרים לנו, ולכן מיוחס לקומבוצ’ה המון סגולות, כאשר בקו התחתון קומבוצ’ה משפר את בריאותנו, ולכן בעיות בריאותיות מצטמצמות או נעלמות.

אבל הכי חשוב, אין כאן אינטרס מסחרי, כלומר בניגוד להרבה מאוד מזונות על, שאולי מתפרסמים גם בגלל אינטרסים כלכליים, כאן אין מי שיכול להרווח כסף, רק בריאות, וזה הסיבה שיתכן עדיין לא שמעתם על זה.

ניתן לקראו הרבה על קומבוצ’ה באינטרנט, כאשר אותי הרשים במיוחד התיעוד של חוקרים מברית המועצות לשעבר, שבשנות ה-50 מיפו הישנות תחלואת הסרטן בברית המועצות, וגילו שני מחוזות שכמעט ולא היו כלל מקרה סרטן, למרות זיהום סביבתי מעל הממוצע. הסיבה לכך היתה כנראה שתיית קומבוצ’ה, וכתבה זאת מסבירה את התכונות האנטי-סרטניות של המשקה).

בעניין מידע על קומבוצ’ה, יש כמה אתרים בארץ, ויש המון בחו”ל, אחד מהם הוא האתר Health Ambition והשני הוא Kombucha Kamp.

בהחלט מומלץ, כדאי לכם, ויתכן גם נציע קומבוצ’ה בסניף יהודה הלוי החל מפברואר השנה.

הערה חשובה: בעשר השנים האחרונות קומבוצ’ה הפך להיות פופולרי בארה”ב ולאחרונה גם בארץ, וכמה חברות משווקים אותו. מובן שרק הגרסה הלא מפוסטרת באמת יעילה, וקרוב לוודאי המקרים של תופעות ליווי הם בודדים ומהווים אחוזים בודדים מהמשתמשים, כאשר גם בקומבוצ’ה וגם בעשב החיטה יכולים להופיע תופעות ניכוי, כלומר הגוף מגיב ומוציא רעלים (במקרה של עשב חיטה דרך העור למשך כמה שבועות).

במקרה של קומבוצ’ה, המשקה מכניס שמרים ידידותיים לגוף שגורמים לשמרים לא ידידותיים, בין היתר קנדידה, לצאת. וכאן קיים סיכון עבור נשים, ולכן עקב הופעת מקרים כאלה בארה”ב, ששתייה של קומבוצ’ה גרם (שוב, כנראה רק אצל בודדות) להתפרצות של קנדידה, מומלץ לנשים להתחיל לשתות קומבוצ’ה בימים הראשונים במינון נמוך של צ’סר עד שוט ליום. אם לא קורה כלום, אז ניתן להגביר כמות, ואם כן קורה משהו, יש דרכים להתגבר על זה, בין היתר שתייה מסיבית של מים, אבל במקרה של התפרצות קנדידה אז כדאי זמנית להפסיק את שתיית הקומבוצ’יה.

אבל שוב, מאות אלפים שתו ושותים את המשקה בארה”ב, וידוע על מקרים בודדים. הסיבה שאני כן כתבתי הערה זאת, היא כדי לכוון אל סיבת תופעת הקנדידה בהקשר של קומבוצ’ה.

שתיית קומבוצ’יה הפכה להיות יותר זמינה, לפחות בתל אביב של 2018, וניתן לקנות גם בחנויות טבע וגם בבתי קפה, וגם להזמין משני יצרנים תל אביביים: Golden Sun Kombucha וגם Kozmos Kombucha.

ואם תרצו לגדל קומבוצ’ה בעצמכם, אז כתבה זאת תדריך אותכם איך ומאיפה לקחת את הפטרייה (שי יכולה גם לגדול מתה קומבוצ’ה שקניתם, לפחות כל עוד שלא פוסטר).

כן חייבים להזהיר במקרה שגידול ביתי, שמהר מאוד יהיה לכם הרבה קומבוצ’ה, ואפשר לשמור אותו, בכל מקרה כדאי להזהיר משתיית יתר, ולהעלות כמויות שאתם שותים רק באופן זהיר, ובמידה ותרגישו פחות טובים או יותר חלשים, אז כדאי להספיק, כי יתכן שתיתם יותר מדי, והגוף מתקשה להסתדר עם כמות החיידקים שאתם מכניסים לו.

כמו כן, לא בהכרח ששתיית קומבוצ’ה תעזור לכל אחד ואחד, יתכן השאלה תהיה האם יש צורך בחיידקים פרוביוטים, כי אם מישהו חיי מספיק בריא ונמנע ממזונות מזיקים, אז ממילא יהיו לו חיידקים פרוביוטיים בתוך מערכת העיכול. וכמובן יתכן ושתייה של מיץ ירקות מועיל ובריא יותר מאשר שתייה של קומבוצ’ה. כתבה זאת מרכזת את הדברים הפחות בריאים בתוך המשקה, והתשובה עבורכם תהיה יתכן ניסוי עצמי, לנסות לשתות, יתכן לאורך זמן, ואם תרגישו יותר טוב איתו, אז זה עזר.

אני אישי לא יכול להגיד במקרה של קומבוצ’ה שהרגשתי שינוי כלשהו, ואני כן יכולתי להרגיש שינוי בדברים אחרים, כמו מיץ עשב חיטה. מצד שני, קומבוצ’ה לא היתה מתקיימת במשך מאות ואלפי שנים אם סגולותיה הבריאותיים לא היו קיימים, אז בכל מקרה כנראה כדאי להתנסות, וכמובן גם הייצור העצמי הוא פשוט וזול.

קומבוצ’ה היא דוגמה של מזון מותסס, וכולנו אכלנו כרוב כבוש (והנה מתכון להכנה ביתית), רק יתכן בגרסה המפוסטרת, והקימצ’י הדרום קוראינית היא קרובה אליו, ויש גם מיסו, ומזונות נוספים, שניתן להכין בבית, ושיתמכו בבריאותכם.

העמוד הבא: דהרמה וקארמה